Voorgaande edities

DSO 2019

Op donderdag 7 november 2019 organiseerden Hogeschool Inholland en de Hogeschool van Amsterdam in Sportcentrum Universum in Amsterdam de tiende editie van de Dag van het Sportonderzoek.

Het thema van DSO 2019 was ‘Sportonderzoek met Impact’. Het inhoudelijk programma werd opgehangen aan de volgende thema’s:

  • De gezonde generatie
  • Leefstijl als medicijn
  • Training van de toekomst

Datum: 7 november 2019
Dagvoorzitter: Marije Deutekom
Keynote:  Michael van Praag, Evert Verhagen, Anneke van Zanen, Cindy Veenhof
Locatie: Sportcentrum Universum, Amsterdam


DSO 2018

Op 8 november 2018 organiseerde De Haagse Hogeschool de 9e editie van de Dag van het Sportonderzoek, op de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag.

Het thema van DSO 2018 was In for motion! Het inhoudelijk programma van de DSO werd opgehangen aan de volgende thema’s:

  • Waarde van Sport
  • Een leven lang leren
  • Beter presteren
  • Technologie & Innovatie

Datum: 8 november 2018
Dagvoorzitter: Désirée Hoving
Keynote:  dr. Michel Poulain, Eddy de Smedt.
Locatie: Haagse Hogeschool, Den Haag


DSO 2017

Datum: 9 november 2017
Dagvoorzitter:
Keynote:  Prof. Dr. Daniel MemmertProf. Dr. Ramón Spaaij, Mark Mieras
Locatie:Hogeschool Windesheim, Zwolle


DSO 2016

We kijken terug op een meer dan geslaagde Nacht en Dag van het Sportonderzoek 2016, georganiseerd door het Instituut voor Sportstudies in Groningen. Met ruim 400 deelnemers een van de grootste DSO’s uit de geschiedenis.

We begonnen woensdagavond in het Noordlease Stadion met een late night show voor 100 gasten. Gastheer Joop Alberda praatte met tafelgasten Maarten van Bottenburg, Koen Lemmink, Thomas Waanders, Antje Diertens en Peter Sprenger over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van Sportonderzoek. Hierbij werden ze vakkundig en luchtig bijgestaan door sidekicks Bake Dijk en Hans Slender. Voor een impressie van de avond, bekijk hier de aftermovie.

De daadwerkelijke Dag van het Sportonderzoek vond plaats in het Willem Alexander Sportcentrum, de thuisbasis van het Instituut voor Sportstudies. Met een vol schema aan keynotes, presentaties, symposia was er voor ieder wat wils. Omdat beelden meer zeggen dan woorden is er een aftermovie gemaakt, bekijk deze hier. Een sfeerimpressie van de dag en nacht staat ook op Facebook van het Instituut voor Sportstudies (hier voor de dag en hier voor de nacht). Een greep uit de berichten op Social Media zijn hier in te zien.

Het was een prachtige dag en nacht, die volledig in het teken stond van Sportonderzoek. Zoals ook al op Social Media werd gesteld: “er gaat niks boven sportonderzoek”!

Datum: 10 november 2016
Dagvoorzitter: –
Keynote: Bert Otten, Gerard Kemkers & Wouter Frencken
Locatie: Instituut voor Sportstudies


DSO 2015

Donderdag 29 oktober was het zover, de 6e editie van de Dag van het Sportonderzoek! Het zit erop en we kijken als organisatie tevreden terug! Waarom? Wat ons betreft onder andere om de volgende dingen:

Professionele ontvangst en begeleiding door studenten
Zonder de studenten van Landstede Vrij & Gastvrij en Sport & Bewegen en studenten van de Calo die door onze partner SportService Zwolle zijn ingezet, was de DSO niet zo soepel verlopen. Onder begeleiding van Rinske Schoenmaker (4e-jaars eventmanagement) waren zij verantwoordelijk voor het ontvangen en begeleiden van alle gasten, het bereiden en verzorgen van de lunch en stonden ze de hele dag klaar voor vragen tijdens sessies en in de wandelgangen.

Keynote spreker Rob Creemers 
De dag begon met een introductiefilmpje van alle partners. Na de ontvangst van onze dagvoorzitter Juul van Rijn (NISB) opende trendwatcher Rob Creemers de dag. Een uur lang gaf hij ons een kijkje in de toekomst en nam hij ons mee in ontwikkelingen in de ICT en alle direct en indirect gerelateerde sectoren. Reacties na afloop? ‘Overweldigend!’ ‘Ik ben nog buiten adem’ en ‘Wat een enge, maar ook mooie toekomst’

Veel ruimte voor inhoud, discussie en netwerkmomenten
Een belangrijk onderdeel van de dag waren, traditiegetrouw, de parallelle presentaties en themasessie. Anders dan andere jaren, was er meer ruimte voor verdieping en discussie. Er stonden minder presentaties in een uur gepland en er waren meer sessies waar een uur lang gediscussieerd kon worden over onderzoeksthema’s uit de sport. Ook was er meer wisseltijd tussen de sessies en natuurlijk een uitgebreide lunch, informatiemarkt en borrel na afloop. Eén van de deelnemers verwoordde het als volgt: ‘Ik ben naar alle edities geweest, maar ik heb echt het gevoel dat de dag veel minder gejaagd en meer ontspannen verloopt.’ Onze communicatiepartner Sportief Zwolle maakte het volgende sfeerverslag

Datum: 29 oktober 2015
Dagvoorzitter: Juul van Rijn
Keynote: Rob Creemers
Locatie: Landstede Sportcentrum


DSO 2014

DE LAT LIGT HOOG: DE MAATSCHAPPELIJKE WAARDE VAN SPORTONDERZOEK.

Het Mulier Instituut hield, in nauwe samenspraak met collega-organisaties in het veld van sportonderzoek en -beleid, op 30 oktober 2014 in Nijmegen de vijfde Dag van het sportonderzoek. In centrale lezingen, parallelle sessies en een afsluitend debat presenteerden onderzoekers uit de sport hun laatste onderzoeksbevindingen en traden daarover in discussie met collega’s en met beleidsmakers. De Dag van het sportonderzoek vormde de ideale gelegenheid voor beleidsmakers om op een informele wijze in contact te treden met sportonderzoekers, en voor sportonderzoekers om zichzelf en hun werk te presenteren aan collega’s en aan beleidsmakers.

Datum: 30 oktober 2014
Dagvoorzitter: Johan Wakkie
Keynote: Maarten van Bottenburg
Locatie: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN Sport en Bewegen) en Radboud Universiteit Nijmegen


DSO 2013

EEN LEVEN LANG SPORTIEF EN GEZOND

Het Mulier Instituut hield, in nauwe samenspraak met collega-organisaties in het veld van sportonderzoek en -beleid, op 7 november 2013 in Eindhoven de vierde Dag van het sportonderzoek. In centrale lezingen, parallelle sessies en een afsluitend debat presenteerden onderzoekers uit de sport hun laatste onderzoeksbevindingen en traden daarover in discussie met collega’s en met beleidsmakers. De Dag van het sportonderzoek vormde de ideale gelegenheid voor beleidsmakers om op een informele wijze in contact te treden met sportonderzoekers, en voor sportonderzoekers om zichzelf en hun werk te presenteren aan collega’s en aan beleidsmakers.

Datum: 7 november 2013
Dagvoorzitter: Ronald Klomp
Keynote: Prof. Dr. Jeroen Scheerder en prof. dr. Stef Kremers.
Locatie: Fontys Hogeschool Eindhoven


DSO 2012

Het Mulier Instituut hield, in nauwe samenspraak met collega-organisaties in het veld van sportonderzoek en -beleid, op 12 september 2012 in Den Haag de derde Dag van het sportonderzoek. In centrale lezingen, parallelle sessies en een afsluitend debat presenteerden onderzoekers uit de sport hun laatste onderzoeksbevindingen en traden daarover in discussie met collega’s en met beleidsmakers. De Dag van het sportonderzoek vormde de ideale gelegenheid voor beleidsmakers om op een informele wijze in contact te treden met sportonderzoekers, en voor sportonderzoekers om zichzelf en hun werk te presenteren aan collega’s en aan beleidsmakers.

Datum: 12 september 2012
Dagvoorzitter: John van den Berg
Keynote: Prof. Dr. Chris Gratton
Locatie: De Haagse Hogeschool


DSO 2011

Het Mulier Instituut hield, in nauwe samenspraak met collega-organisaties in het veld van sportonderzoek en -beleid, op 4 november 2011 in Amsterdam de tweede Dag van het sportonderzoek. In centrale lezingen, parallelle sessies en een afsluitend debat presenteerden onderzoekers uit de sport hun laatste onderzoeksbevindingen en traden daarover in discussie met collega’s en met beleidsmakers. De Dag van het sportonderzoek vormde de ideale gelegenheid voor beleidsmakers om op een informele wijze in contact te treden met sportonderzoekers, en voor sportonderzoekers om zichzelf en hun werk te presenteren aan collega’s en aan beleidsmakers.

Datum: 4 november 2011
Dagvoorzitter:  Cees Vervoorn
Keynote: Jet Bussemaker, Barrie Houlihan, Jacomine Ravensbergen
Locatie: Hogeschool Amsterdam


DSO 2010

Het Mulier Instituut hield, in nauwe samenspraak met collega-organisaties in het veld van sportonderzoek en -beleid, op 7 oktober 2010 de eerste Dag van het sportonderzoek. In centrale lezingen, parallelle sessies en een afsluitend debat presenteerden onderzoekers uit de sport hun laatste onderzoeksbevindingen en traden daarover in discussie met collega’s en met beleidsmakers. De Dag van het sportonderzoek vormde de ideale gelegenheid voor beleidsmakers om op een informele wijze in contact te treden met sportonderzoekers, en voor sportonderzoekers om zichzelf en hun werk te presenteren aan collega’s en aan beleidsmakers.

Datum: 7 oktober 2010
Dagvoorzitter:  Jan Rijpstra.
Keynote: Ruud Stokvis.
Locatie: Sportcentrum Universum Amsterdam