Coach in control – Overschrijding van de bedoelde trainingsbelasting heeft een relatie met minder prestatieverbetering

Samenvatting

Coach in control – Overschrijding van de bedoelde trainingsbelasting heeft een relatie met minder prestatieverbetering.

Het doel van coaches in het begin van het seizoen is om het uithoudingsvermogen van hun roeiers te verbeteren met een gebalanceerd trainingsprogramma. Vervolgens wordt aangenomen dat sporters de voorgeschreven training volgen. In verschillende sporten wordt echter aangetoond dat er een mismatch bestaat tussen de bedoelde trainingsbelasting van de coach (bTB) en de daadwerkelijk uitgevoerde trainingsbelasting van de sporter (uTB). Een voortdurende mismatch tussen bTB en uTB zou kunnen leiden tot onder- of overtraining met als gevolg dat prestaties niet optimaal verbeteren of zelfs achteruit gaan.

In de presentatie is te zien wat de invloed is van deze mismatch op prestatieontwikkeling van roeiers. De resultaten van dit onderzoek hebben aanleiding gegeven om te vervolgen in een groter project, genaamd Coach in Control.


Ruby Otter

Ruby Otter is senior onderzoeker binnen het Lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschap van de Hanzehogeschool. Daarnaast is ze docent Medische Fysiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen/UMCG.

Haar onderzoek richt zich op belasting en belastbaarheid van duursporters, met name interactie tussen fysiologie en psychologie van training. In 2016 is Ruby Otter gepromoveerd met het proefschrift “Monitoring endurance athletes – a multidisciplinary approach”. Daarvoor heeft ze gewerkt als adviseur bij Topsport Topics, onderzoeker sportkleding en thermofysiologie bij het Adidas Innovation Team en als docent Lichamelijke Opvoeding.

Co-auteur

  • Menno van Blitterswijk